Posadzone i zjedzone

czwartek, 3 listopada 2016

Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą



Taką zupę krem z buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:)

Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą

6 buraków
2 marchewki
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szkl. wody
2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól
kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki

Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania.
Po upływie 40 minut dodać łyżeczkę masła i resztę octu (cytryny) i zmiksować na gładką masę. Posolić do smaku.
Krem wyłożyć na talerze, dodając do każdej porcji 2 łyżki odsączonej fasoli z puszki.
Smacznego!







3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupki! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z buraków wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)