Posadzone i zjedzone

środa, 2 listopada 2016

sałatka z kalafiora - dwie wersje


Ta sałatka kojarzy mi się z wczesną jesienią. Kiedy na straganach są dorodne kalafiory i najsłodsze pomidory pod słońcem. Kiedy w sklepach jest tegoroczny mrożony groszek, który smakuje jak świeży i nie trzeba go samemu wyłuskiwać ze strączków. A zieleninę wciąż pakują w wielkie pęczki. Już za chwilę to się skończy, a póki co, zrobiłam sałatkę do obiadu w dwóch wersjach.
Jedną, lżejszą, niemal nie tkniętą przyprawami, z warzywami w ich naturalnej postaci, jedynie skropioną dobrym olejem rzepakowym, oprószoną solą i pieprzem, a drugą, przy wykorzystaniu tych samych warzyw doprawiłam majonezem. Obie warte uwagi, lecz zupełnie inne w smaku.

A więc oto sałatka z kalafiora - dwie wersje :)

Sałatka z kalafiora z olejem rzepakowym:
porcja na około 6 osób

0,5 średniej wielkości kalafiora
1 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 pomidor
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i razem z zamrożonym groszkiem włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować 7 min. od momentu zagotowania, odcedzić i wystudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na półplasterki lub cząstki.
Szczypiorek i natkę drobno posiekać.
Do miski włożyć ostudzonego kalafiora z groszkiem, dodać pomidora, szczypiorek, natkę, sól, pieprz. Polać olejem i delikatnie wymieszać.


Sałatka z kalafiora z majonezem:
porcja na około 6 osób

0,5 średniej wielkości kalafiora
1 szkl. mrożonego zielonego groszku
2 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka majonezu


Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i razem z zamrożonym groszkiem włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować 7 min. od momentu zagotowania, odcedzić i wystudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na półplasterki lub cząstki.
Szczypiorek i natkę drobno posiekać.
Do miski włożyć ostudzonego kalafiora z groszkiem, dodać jednego pomidora, 2 łyżki szczypiorku, natkę, sól, pieprz. Wymieszać delikatnie z majonezem. Górę sałatki posypać trzecią łyżką szczypiorku i powkładać gdzieniegdzie kawałki drugiego pomidora.




1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)