Posadzone i zjedzone

czwartek, 20 października 2016

Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym


Dzisiaj przepis, którego nie ma jeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :)
Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna forma lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw -  makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny.
Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :)


Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym
8 szt.

Sos mięsny
400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
50 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju
1 duża cebula
1 szkl. bulionu z kurczaka
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka octu z czerwonego wina
0,5 łyżeczki cukru
ewentualnie sól do smaku

Sos pomidorowy
1 duża puszka pomidorów (560 g)
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

oraz:
8 płatów makaronu Lasagne
1 średnia cukinia
1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy
forma do zapiekania 19 x 24 cm

Wykonanie:
Sos mięsny:
Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba.

Sos pomidorowy:
Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli.

Przygotowanie roladek:

Piekarnik nagrzać do 200°C.
Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia.

Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki.

Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu.

Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie.
Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.
Potrawę wyjąć i odstawić na 5 minut przed podzieleniem na porcje, aby farsz się zestalił.













6 komentarzy:

  1. Cudowne roladki, bardzo lubię takie smaki. Z chęcią spróbuje je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, spróbuj zrobić, są pyszne:)

      Usuń
  2. Cudowne roladki, bardzo lubię takie smaki. Z chęcią spróbuje je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)