Posadzone i zjedzone

wtorek, 18 października 2016

Kruche rogaliki z różą


Rogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na dłużej.
Ciasto na te rogaliki delikatnie listkuje, jak w cieście francuskim. Z tą różnicą, że tutaj wspaniale czuć twarożek waniliowy:)
Rogaliki, choć są bardzo słodkie i gdzieniegdzie nadzienie trochę z nich wypłynie podczas pieczenia, są tak pyszne i delikatne, że warto je upiec. Oprócz tego są maleńkie - dosłownie na jeden, dwa gryzy.
Ciasto zagniata się bardzo szybko, lecz aby uzyskać tą listującą konsystencję, trzeba włożyć je na noc do lodówki.
Z tego przepisu piekłam też rogaliki z jabłkami, które bardzopolecam!



Kruche rogaliki z różą

2 szkl mąki
200 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g miękkiego masła

Lukier
175 g cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody

Oraz
słoiczek płatków róży w cukrze

Ciasto zagnieść, uformować w kulę i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto podzielić na 6 równych części. Pracujemy z każdą częścią osobno, podczas gdy resztę wkładamy z powrotem do lodówki.
Z kawałka ciasta wyjętego z lodówki  uformować kulkę i cienko rozwałkować. Otrzymany krążek podzielić na 12 części. Na każdym trójkącie położyć kulkę róży w cukrze wielkości małego orzecha laskowego. Zwinąć w rogalik.
Piec w temp.180°C aż się lekko zezłocą. Po wystudzeniu polukrować (cukier puder wsypać do kubka, zalać wrzącą wodą i dobrze wymieszać łyżką, aby powstała gładka pasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)