Posadzone i zjedzone

środa, 26 października 2016

Kotlety mielone najlepsze


Najlepsze i najbardziej soczyste kotlety mielone!
Masa mięsna poprzez dodanie aż dwóch jajek i nieodciśniętej z mleka kajzerki jest dość rzadka, lecz w tym tkwi tajemnica tych kotletów mielonych, które moja rodzina uwielbia!
Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :)

Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików.
Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie!
Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad na dwa dni. Z przygotowanej masy z mięsa mielonego robię tylko tyle kotletów ile potrzebuję, a resztę mięsa przykrywam folią aluminiową i chowam do lodówki. Następnego dnia wyjmuję z lodówki na około godzinę przed robieniem obiadu, aby się trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :)
* skasowałam przepis na poprzednie kotlety mielone - ten jest lepszy :)


Kotlety mielone najlepsze
około 15 szt. / obiad na dwa dni

700 g mięsa mielonego w szynki
1 kajzerka
0,5 szkl. mleka
1 cebula
2 jajka (wielkość M)
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia

oraz:
2 łyżki wody
opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala, Delikates)

Bułkę porwać na małe kawałeczki i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, namoczoną bułkę wraz z całym mlekiem, jajka, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami, aby bułka całkowicie się połączyła z mięsem. Masa będzie dość rzadka.
Jeśli chcemy użyć jabłek- obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki i każdy kawałek na dwie lub trzy części. Jabłka odłożyć do miseczki.

Na talerz wsypać kilka łyżek bułki tartej (mi jest bardzo wygodnie używać talerza od zupy). Łyżką nabierać mięso mielone i wkładać do bułki tartej. Rękami obtoczyć w bułce, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy jedna strona kotletów się zrumieni, przełożyć na drugą stronę, dołożyć jabłka pomiędzy kotletami (jeśli ich używamy), zmniejszyć moc palnika o połowę, wlać dwie łyżki wody i przykryć pokrywką (lub folią aluminiową). Dusić tak przez 5 minut.
Zdjąć z palnika i gotowe!



2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)