Posadzone i zjedzone

środa, 19 października 2016

Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i szprotkami


To bardzo proste kotleciki zrobione z kilku składników.
Często tak jest, że zostanie nam w lodówce trochę tego, trochę tamtego i nie bardzo wiadomo co z takimi resztkami zrobić. A resztki doskonale nadają się na różne kotleciki.
Bardzo lubię na kanapce połączenie wędzonych rybek z puszki i twarogu. Gdy dodamy do tej mieszaniny ugotowane ziemniaki, powstanie naprawdę coś pysznego. Ziemniaki, twaróg i kilka szprotek, to dobre trio. Takim zestawieniem można nadziać pierogi, lub dodać jajko i mąkę i usmażyć kotleciki, które smakują i na ciepło i na zimno z sosem majonezowym, czy tysiąca wysp.

Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i szprotkami

180g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
90 g twarogu
3 szprotki z puszki winter sprouts
1 łyżka kaszy manny
30 g mąki
1 małe jajko
1-2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (łyżką, ręką lub widelcem). Formować dłońmi kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.




2 komentarze:

  1. Wyszły bardzo smakowite, rumiane...chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Jeśli lubisz połączenie szprotek z twarogiem, to będą Ci smakować :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)