Posadzone i zjedzone

środa, 5 października 2016

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką



Z każdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami.
Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej.
Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.


Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś z tyłu głowy pojawiają się pierwsze myśli o świętach. Zaczynamy rozglądać się za prezentami dla najbliższych i planować menu na Wigilię i dwa dni Świąt.
A już za miesiąc u nas zaczyna się coroczny istny maraton różnych uroczystości rodzinnych. Pomysły na to co ugotować i upiec, spisuję na kartce, a gdy nadejdzie czas, podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :)

A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku?
- aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami, póki jeszcze są na straganach
- zamrozić 5 pęczków koperku na zimę
- zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :)

Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty do kostki i wyjąć z szafy szalik, zaproszę Was na czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką. Ciasto jest mało słodkie, lecz słodycz dojrzałych węgierek i kruszonki doskonale to równoważy i uzupełnia.


Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką
foremka 28 x 21 cm

ciasto:
150 g cukru
150 g miękkiego masła
150 g mąki
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao do wypieków
3 łyżki mleka

kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

oraz:
250 g słodkich śliwek węgierek

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do konsystencji płatków owsianych. Odstawić.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce.
Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować.
Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka.
Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe.





12 komentarzy:

  1. Mniam mniam wygląda to naprawdę apetycznie i wierzę że nie gorzej smakuje! Będę musiał chyba poprzymilala się do żony, by wkrótce wg Twojego opisu to ciasto nam upiekła...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! i super ten kontrast kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie ciacho!
    W październiku trzeba zagnieść ciasto na piernik staropolski :) I też coraz częściej o Świętach myślę, szczególnie w te długie, ciemne i wietrzne wieczory...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och Gin! Faktycznie! Jeszcze to trzeba zrobić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wow! Ale fajne ciacho! Zapisze przepis do zeszytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że ciacho przypadło Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł takie dwukolorowe ciasto, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję :) Ciesze się, że Ci się podoba :)

      Usuń
  6. Piękny kolor i smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczniutkie to ciasto. Typowo jesienne!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)