Posadzone i zjedzone

czwartek, 27 października 2016

Babka piaskowa kokosowa


Jest to proste ciasto, a właściwie babka kokosowa krojona na kromki.
Ciasto ze sporym dodatkiem wiórków kokosowych i moją ulubioną polewą czekoladową zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy przykryjemy je luźno folią aluminiową. W dłuższym zachowaniu świeżości pomaga również właśnie ta polewa, nie pozwalając ciastu na szybkie wyschniecie. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest sypkie, jak babka piaskowa.
Kto zatem lubi babki piaskowe i kokosowe smaki, temu bardzo polecam ten wypiek :)



Babka piaskowa kokosowa
keksówka dł. 29 cm

200 g miękkiego masła
180 g cukru
4 jajka w temp. pokojowej
150 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g wiórków kokosowych

Polewa:
30 g gorzkiej czekolady
30 g mlecznej czekolady
1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 175°C.
Obie mąki, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Odstawić.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować.
Zawartość miski z mieszanką mączną w trzech ratach wsypywać do masy maślanej, po każdym wsypaniu zmiksować tylko do momentu połączenia się składników w całość.
Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować czekoladą.

Polewa:
Uwaga: Ilość polewy starcza na pokrycie góry ciasta, bez boków.
Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Gdy czekolada jest lekko ciepła, dodać śmietanę i od razu wymieszać mątewką/rózgą/trzepaczką. Posmarować ciasto. Odstawić na godzinę w temp. pokojowej, aby polewa zastygła.



6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)