Posadzone i zjedzone

czwartek, 1 września 2016

Prosta babka jogurtowa ze śliwkami



Początek września,  jest dla mnie zakończeniem pewnego etapu i zaczęciem nowego. Mimo, że mój syn jest już gimnazjalistą z drugiej klasy, wciąż jak co roku, po pewnym chaosie wakacyjnym związanym z różnymi porami wstawania i wyjazdami wszystko powoli się wplata w sztywne ramy czasowe. Regularne pobudki do szkoły, ta sama pora śniadania, a po południu obiadu, (które to w większości przypadków udaje nam się zjeść całą rodziną), pomagają mi bardziej skupić się na pracy i nie rozpraszać wszystkim dookoła (jak niektórzy z was wiedzą, pracuję w domu). Tak już mam, że pewien stopień rutyny i przewidywalnej codzienności jest moim dużym sprzymierzeńcem w zarządzaniu swoim czasem i zadaniami, które mnie czekają.


Wokół osiedla i w okolicach naszego lasu nawłoć kwitnie jak oszalała, co dla mnie jest znakiem, że lato ma się ku końcowi. Jako, że w tym roku zakwitła wcześniej, mam nadzieję, że pszczoły zdążą wyprodukować pyszny nawłociowy miód przed nadejściem chłodów.



A co na naszej działce? Słoneczniki, które posiałam na wiosnę - dla ptaków, aby miały naturalny karmnik - już są w użyciu! Myślałam, że teraz ptaki nie będą jeszcze zainteresowane nasionami słonecznika, bo tyle innych dobroci na świecie o tej porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:)


A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki.
Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem.
Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi. Jest to metoda wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły.


Prosta babka jogurtowa ze śliwkami
keksówka dł. 32 cm

1,5 szkl. mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. cukru
1 kubeczek - 190 g jogurtu naturalnego
3 jajka
0,5 szkl. oleju
1,5 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej (lub 1,5 łyżeczki cukru waniliowego)

oraz
6-8 śliwek przekrojonych na ćwiartki

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w jednej misce.
Jogurt, jajka, olej i wanilię wymieszać w drugiej misce.
Zawartość miski z suchymi składnikami wsypać do miski z mokrymi i wymieszać trzepaczką/rózgą tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki i na górze ułożyć ćwiartki śliwek - skórką do dołu, w dwóch rzędach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Wyjąć na blat. Po 10 minut wyjąć z foremki i wystudzić na metalowej kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
*użyłam szklanki o pojemności 250 ml



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016


12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna ta babka, dodatek śliwek bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna ta babeczka, wygląda na taką delikatną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jest delikatna i nie jest sucha :)

      Usuń
  3. Wspaniała babeczka! Bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbarowo, dziękuję :) Też lubię :)

      Usuń
  4. Te proste przepisy z reguły są najlepsze.
    A tak na marginesie to przepiękne talerzyki, cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tak, to prawda :) Cieszę się, że talerzyki Ci się podobają :)

      Usuń
  5. Od razu ma się ochotę takie pyszne ciasto skosztować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)