Posadzone i zjedzone

wtorek, 6 września 2016

Jabłka w cieście waniliowym



W lesie za kościołem, przy naszym domu, dokąd chodzimy na spacery ( czyli w przeciwnym kierunku niż jak chodzimy na grzyby), za stawem, są stare, opuszczone ogródki działkowe.
Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym niepryskanym jedzeniem.
Leśne ogródki działkowe dziczeją z roku na rok coraz bardziej, trudno znaleźć tam jakieś jabłonki, a jak już, to z jabłuszkami wielkości śliwek. Zresztą zobaczcie sami.



Jak byłam tam niedawno zrobić te zdjęcia, to widziałam niepokojące słupki wbite w ziemię pomalowane na pomarańczowo ... chyba będą następne bloki ...
Ale póki co napawam się widokiem zachaszczonych starych działek i stawu, dzięki któremu czuję się jak na kaszubskiej wsi, a nie w środku Gdyni.

Dzisiejszych jabłek w waniliowym cieście nie upiekłam z owoców znalezionych w lesie, lecz u nas na działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :)


Jest to takie ciasto - nieciasto, bardzo szybkie, zrobione w tak ekspresowym tempie jak ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym, jedzone na ciepło i nakładane na talerzyki łyżką - jak zapiekanka. Najlepiej smakuje ze śmietaną lub lodami waniliowymi.



Jabłka w cieście waniliowym
okrągła foremka żaroodporna 21 cm

Jabłka:
4 jabłka
3/4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
masło do wysmarowania formy

Ciasto:
200 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki oleju
1 małe jajko
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
3/4 szkl. mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do posypania:
brązowy cukier, ew. cynamon

Do podania:
śmietana - kremówka lub kwaśna albo lody waniliowe

Piekarnik nastawić na 180°C.
Foremkę wysmarować dokładnie masłem - dość grubą warstwą, żeby ciasto się nie przykleiło.
Jabłka pokroić na małe kawałeczki, włożyć do foremki, posypać równomiernie mąką i cukrem i odłożyć na czas robienia ciasta.

Ciasto:
Śmietanę wymieszać z olejem, jajkiem i wanilią. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do mieszanki śmietanowej. Wymieszać łyżką / trzepaczką balonową. Gotowe ciasto łyżką rozłożyć równomiernie na jabłkach. Posypać brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.
Wyjąć, nieco przestudzić i podawać ciepłe ze śmietaną lub lodami. Ja nakładam na talerze łyżką - jak zapiekankę :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016


11 komentarzy:

  1. ależ one pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i bardzo smakowicie podane jabłuszka ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  3. Chętnie bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wirtualnie przesyłam pełną foremkę :)

      Usuń
  4. Czy te jabłka można zastąpić innym owocem????czy tylko one w tym cieśnie smakują najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidio, można! z tym, że jeśli użyjesz owoców typu maliny czy jeżyny, to dobrze je pomieszać z jabłkami czy gruszkami, bo owoce jagodowe mają zbyt dużo soku.
      Proponuję następujące owoce: brzoskwinie z jagodą amerykańską, śliwki, jabłka z gruszkami, same gruszki, morele z malinami, lub wiosną - rabarbar z truskawkami :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. piękne dzięki za informacje:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)