Posadzone i zjedzone

czwartek, 22 września 2016

Babka na kwaśniej śmietanie


Przepyszna babka śmietankowa na kwaśnej śmietanie.
Mimo mojego uwielbienia do ciast z owocami, kruchych tart, szarlotek i drożdżówek, czasami nachodzi mnie ochota na zwykłą babkę. Przepis na tą babkę znalazłam w swoim zeszycie z przepisami … jeszcze z podstawówki :)
Nie jest to duże ciasto, wystarczy średniej wielkości karbowana foremka.
Dla porównania, tutaj, znajduje się również babka śmietankowa, ale na słodkiej śmietance kremówce.
Obie pyszne, obie do upieczenia!



Babka na kwaśniej śmietanie
średniej wielkości karbowana foremka

60 g miękkiego masła
3 jajka w temp. pokojowej
1 szkl. cukru
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę wysmarować masłem, wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać w misce.
W drugiej misce zmiksować masło z jajkami i cukrem na gładką masę. Dodać wanilię.
Na najniższych obrotach miksera wmieszać 1/3 mąki z proszkiem tylko do połączenia się składników, połowę śmietany, wymieszać, znów 1/3 mąki i tak na zmianę do wyczerpania składników.
Przelać ciasto do formy, piec około 45 minut.


                                                  zdjęcie z wczoraj - młode cukinie :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016


8 komentarzy:

  1. A do tego szklanka mleka, ależ mi narobiłaś smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Puszysta i bardzo smakowita!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo i również pozdrawiam!

      Usuń
  3. Baby są świetne, Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie babki:-) Kawałek na śniadanie a resztę do kawy:-))))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)