Posadzone i zjedzone

czwartek, 18 sierpnia 2016

Krokiety z farszem z jajek


 Pani Lucyna co tydzień w piątki i soboty przyjeżdża pod nasz blok, otwiera przepastny bagażnik swojego kombi i sprzedaje jajka od własnych kurek, masło, mleko, wędliny, pasztety oraz ziemniaki. Jako, że mamy już sierpień, ziemniaki są prosto z pola.
-kopaliśmy dziś rano ziemniaki, tak że są świeżutkie
Nie ma nic lepszego niż świeżo wykopane ziemniaki, które jeszcze niedawno były w ziemi (nawiasem mówiąc ziemniaki można hodować nawet na balkonie).
Dla mnie właśnie ziemniaki i zielony groszek są tymi warzywami, które im świeższe, tym pyszniejsze.
No więc stoję co tydzień w kolejce do pani Lucynki, w której to kolejce kwitnie sąsiedzkie życie towarzyskie. Na co dzień sąsiadów niemal nie widuję, rzadko rozmawiam, tylko zwykłe dzień dobry. Ale w kolejce do pani Lucynki można nadrobić tygodniowe zaległości - kto gdzie jedzie na wakacje, czyje dzieci jadą na obóz, a czyje do babci. Kto robi zakupy dla mamy czy siostry, w pobliżu których nie ma żadnej pani Lucynki, tylko markety, a tutaj wszystko smakuje jak dawniej.
Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników, krokietów, kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać.

Ostatnio wiejskie jajka kupione na osiedlu przerobiłam na farsz do krokietów. Korzystałam ze starej sprawdzonej Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni.
Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam:




Krokiety z farszem z jajek
8-9 sztuk
przepis z Kuchni Polskiej z moimi zmianami
bardzo syte - 2 na głowę wystarczą

Ciasto:
200 g mąki
2 jajka
sól do smaku
1 szkl mleka
oraz:
1/4 szkl wody
3 łyżki oleju
oraz:
kilka łyżek bułki tartej do panierki
kilka łyżek oleju do smażenia krokietów
1 łyżka masła do smażenia cebulki

 Farsz:
6 jajek + 1 jajko
1 duża cebula
0,5 szkl. mleka
1 bułka kajzerka
sól
pieprz
Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo (jajka włożyć do zimnej wody i gotować 8 minut na malutkim ogniu od momentu zagotowania) i przygotowania bułki kajzerki (bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem)
 Ciasto:
Mąkę, jajka sól i mleko połączyć w misce i wymieszać na jednolitą masę (ja robię to trzepaczką balonową). Następnie odlać 6 łyżek ciasta na talerzyk i przykryć go folią. Odstawić.
Do reszty ciasta dolać wodę i olej i wymieszać. Odstawić ciasto na czas robienia farszu.

  Farsz:
Ugotowane jajka obrać i razem z namoczoną bułką kajzerką przepuścić przez maszynkę do mielenia. Można też jajka przepuścić przez praskę do ziemniaków, a bułkę rozdrobnić rękami.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle i dodać do jajek. Dodać też surowe jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami.


Z ciasta usmażyć 8-9 naleśników. Na każdym kłaść sporą łyżkę farszu i zwijać jak krokiety. Każdego krokieta smarować ciastem naleśnikowym za pomocą pędzelka i przekładać do talerza z bułką tartą. Gotowe krokiety podsmażyć na oleju na złoty kolor.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszam na mój Instagram 








15 komentarzy:

  1. dotychczas jadłam wersje z mięsem lub z kapustą i grzybami. Takiej wersji nie próbowałam
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne!

      Usuń
  2. z farszem jajecznym nie jadłam , u mnie albo z kiszonej kapusty plus pieczarki czy grzyby lub z samych pieczarek z porem ,ale te mi się bardzo podobają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, pieczarki z porem bardzo do mnie przemawiają :) Muszę takie spróbować :)

      Usuń
    2. Kasia wersja z porem (uduszonym) z pieczarkami jest pyszna :)

      Usuń
    3. Ala, no właśnie tak myślę. Na któryś piątek zrobię. A wiesz, że niedawno przejeżdżałam przez Twoje miasto? :)

      Usuń
    4. o, szkoda ,że na kawę się nie umówiłyśmy .

      Usuń
    5. Alu, musimy to kiedyś nadrobić:)

      Usuń
  3. dla mnie najlepsze czasami chodzę na nie do ulubionego baru mlecznego najlepiej smakują z barszcz em czerwonym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dawno nie byłam w barze mlecznym. Od lat osiemdziesiątych. Ale z barszczem czerwonym, tak myślę, że faktycznie pasują te krokiety :)

      Usuń
  4. dla mnie najlepsze czasami chodzę na nie do ulubionego baru mlecznego najlepiej smakują z barszcz em czerwonym

    OdpowiedzUsuń
  5. ale w domu też krokieciki robie i polecam z barszczem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tym bardziej mnie przekonałaś, że pasują do barszczu :)

      Usuń
  6. ale w domu też krokieciki robie i polecam z barszczem

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na krokiety. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)