Posadzone i zjedzone

wtorek, 30 sierpnia 2016

Kalarepka z marchewką - do obiadu


Po niekończącym się paśmie ulew, podtopień i nawet powodzi mamy w Trójmieście wreszcie powrót lata z prawdziwego zdarzenia. Aż chce się wychodzić z domu i łapać promienie słońca przyprawiające o piegi na nosie. Jest zielono jak w maju, ani śladu żółtobrązowych, wysuszonych trawników znanych w poprzednich lat.
W ubiegłą upalną sobotę wybrałam się z rana na zakupy, co jest odwiecznym sobotnim rytuałem, kiedy to robię zakupy na cały tydzień.


Od jakiegoś czasu mamy w Gdyni miejsce, gdzie raz w tygodniu przyjeżdżają gospodarze z okolicznych kaszubskich miejscowości i sprzedają lokalne ekologiczne warzywa, owoce, jajka, wędliny, miód i dużo innych pyszności.
Targ jest usytuowany w pięknym miejscu - w jednej z najbardziej malowniczych części Gdyni - w Kolibkach, w dzielnicy Orłowo. Żeby było jeszcze piękniej - stoiska są ustawione w XIX wiecznej stajni, co czyni to miejsce wyjątkowym do kwadratu :)





W takich okolicznościach przyrody z przyjemnością robię zakupy. Choć mam do wyboru świetnie zaopatrzoną halę targową w centrum Gdyni i rynek niedaleko domu, o którym pisałam przy okazji pieczonych śledzi w sosie pomidorowym, często wybieram sobotni targ w Kolibkach. Stajnia przylega do rozległego parku z trawnikami, ścieżkami i starymi drzewami, gdzie można pospacerować, pojeździć na rowerze i odpocząć.




Dziś zapraszam na prostą przystawkę do obiadu z maślaną nutą, oraz na super prostą surówkę z cukinii przygotowaną identycznie jak mizeria.


Kalarepka z marchewką - do obiadu

1 kalarepka
2 marchewki
1 łyżka masła
0,5 szkl. wody
Szczypta soli i cukru do smaku
natka pietruszki

Kalarepkę i marchewki pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić warzywa i dusić mieszając przez 3 minuty. Wlać wodę, doprawić solą i cukrem i gotować na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut.
Gotową przystawkę posypać natką pietruszki.

Surówka z cukinii

1 cukinia dł. około 25 cm
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, odrobina cukru do smaku
1 łyżka koperku

Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plastry (np. tarką, gdy ma taką opcję), przełożyć do miseczki.
Śmietanę wymieszać z solą i cukrem. Polać cukinię, wymieszać. Posypać koperkiem. Gotowe!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszam na mój Instagram


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)