Posadzone i zjedzone

piątek, 4 września 2015

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy


Ten mały torcik jest w sam raz na chłodniejszy weekend, który czeka nas już jutro :)
Idealne trio - słodka beza, wyrazisty kawowy krem i gorzka czekolada, która równoważy słodycz bezy.
Bezę zawsze piekę sposobem Nigelli - wkładam do gorącego piekarnika, od razu zmniejszam temperaturę do 120°C i piekę ponad godzinę - w tym wypadku 1,5 godziny.
W tym torciku spotkały się trzy silne charaktery, a mimo wszystko współgrają ze sobą wyjątkowo dobrze. Mocna kawa, wyrazista gorzka czekolada i bardzo słodka beza.

Kto lubi nietuzinkowe, charakterne desery, będzie zadowolony:)

Najwygodniej jest rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Wieczorem upiec bezę, uchylić drzwiczki piekarnia, żeby się wystudziła, a rano dokończyć deser.

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy

Blaty bezowe:
4 białka
200g cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki kakao do pieczenia

Masa kawowa:
200 g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej, świeżo zaparzonej mocnej kawy
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka zmielonej kawy
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich

Warstwa czekoladowa:
70 g czekolady deserowej (60% kakao)
2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Oraz:
1 łyżka orzechów i stopiona czekolada do dekoracji

Blaty bezowe:
Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm, wysmarować je cienko olejem, a dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier. Ubijać, aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca 10-15 minut. Po tym czasie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze 2 minuty. Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od krawędzi. Do reszty masy dodać kakao i dokładnie zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na drugą blaszkę.
Blaszki włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Masa kawowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie i przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta i zwiększy objętość. Wlać kawę z żelatyną, wsypać zmieloną kawę i krótko zmiksować aż składniki kremu się połączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej.

Warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką.

Składanie tortu:
Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem bezowym. Udekorować stopioną czekoladą i orzechami. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.




5 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)