Posadzone i zjedzone

czwartek, 17 września 2015

Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym


Sezon grzybowy trwa dając możliwość dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy!
Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów.
Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście.
Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany.
Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek grzybowy i groszek - z kubeczka śmietany przeznaczonej do placka odłóżcie 1 łyżkę i dodajcie ją do groszku.
Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty.

Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym
forma w wyjmowanym dnem 24 cm

Ciasto:
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
około 180 ml wody
200 g mąki
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki soli

Nadzienie
500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki
2 cebule pokrojone w kostkę
1 kubeczek pojemności 200 ml gęstej śmietany 18% (minus 1 łyżka do groszku)
1 jajko
60 g tartego żółtego sera
sól, pieprz

Ciasto
Drożdże rozmieszać z cukrem, wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut (nie muszą urosnąć).
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem.
Zostawić do przestygnięcia.

Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek średnicy trochę większej niż średnica formy. Przełożyć je do formy tak aby brzegi również były wylepione ciastem.
Wstawić do piekarnika na 5 minut.
Wyjąć, rozłożyć równomiernie nadzienie, zalać śmietaną z jajkiem i serem i włożyć do piekarnika na około 25 minut.
Upieczony placek zostawić na blacie na 10 - 15 minut, aby nadzienie się zestaliło.

Groszek ze śmietaną i koperkiem

250 g groszku zielonego mrożonego
½ szkl. wody
1 łyżka śmietany
½  łyżeczki mąki
sól
ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi
1 łyżka koperku

Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania).
Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać.





2 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek tych grzybów.Ekstra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzyby, w takim wydaniu muszą być super. Jutro idę zbierać :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)