Posadzone i zjedzone

czwartek, 3 września 2015

Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką


Barszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy,  najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :)
Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :)

Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką
1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
4 spore buraki
3 grzybki suszone
sól i szczypta cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szkl śmietanki kremówki

panadto
ziemniaki puree
1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle

Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim ogniu około 1 godziny. Zdjąć z palnika. Dodać sól, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Dodać śmietanę, jeszcze raz wymieszać.

Podawać z ziemniakami puree z cebulką na osobnym talerzyku.



2 komentarze:

  1. Ja robię bardzo podobnie, tylko zabielam maślanką (jak Babcia), a kopczyk ziemniaków z cebulka wkłada się do środka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, bardzo ciekawy sposób :) Szczególnie ta maślanka - nie słyszałam o takim sposobie, ale podoba mi się bardzo :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)