Posadzone i zjedzone

piątek, 21 sierpnia 2015

Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną



Zwykłe ciasto murzynek, które znają chyba wszyscy, podane w trochę podrasowany sposób. Wyszło z tego pyszne ciasto z kremem. Myślę, że gdybym przełożyła murzynka dwa razy, to spokojnie mógłby pretendować do miana tortu :)
Tradycyjny sposób wymaga odlania pół szklanki masy kakaowej na pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam jedno jajko, aby konsystencja ciasta i ilość tłuszczu pozostała podobna.
Nie dzieliłam też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę.
Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę.


Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną
tortownica 24 cm

Ciasto:
kostka margaryny (250 g)
1,5 szkl. cukru
¾ szkl. wody
4 łyżki kakao do wypieków
3 jajka w temp. pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego

Przełożenie:
330 ml zimnej śmietanki 30%
1,5 opakowania śmietanfixu
cukier puder - do smaku - 2 łyżki lub trochę więcej
1,5 słoiczka konfitur wiśniowych

oraz:
świeże jeżyny do przybrania (lub maliny)
kilka kostek białej czekolady

Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić.
W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką lub bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę zwykłą, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski.
Do wystudzonej masy kakaowej wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, lub użyć ręcznej trzepaczki i partiami wmieszać mąkę z proszkiem. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Wlać do formy i  piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić i przykryć ściereczką do momentu przełożenia śmietaną.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru.
Ciasto grubo posmarować konfiturami wiśniowymi nie żałując soku, który nasączy ciasto. Konfitury nie powinny dochodzić do krawędzi ciasta. Trzeba zostawić co najmniej pół cm wolnego miejsca od krawędzi ciasta.
Na wiśniach rozsmarować prawie połowę śmietany i przykryć drugim krążkiem murzynka. Resztą śmietany pokryć górę i brzegi ciasta. Posypać startą białą czekoladą i udekorować jeżynami.
Przechowywać w lodówce, najlepiej jeśli mamy paterę z kloszem, wtedy ciasto nie wysycha.







2 komentarze:

  1. Niby tylko murzynek.. A jak go trochę podrasować to robi wrażenie ! :) Piękny! I te wiśnie.. Ochh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkie Abstrakcje, dziękuję :) I pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)