Posadzone i zjedzone

niedziela, 16 sierpnia 2015

Makaron z kurkami



Za mną kolejna sesja czyszczenia kurek. Nasze okoliczne lasy upodobały sobie kurki, choć widziałam już koźlarze. Coraz więcej jest też dojrzałych jeżyn. Ostatnio większość wieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-) 
Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) 

Makaron z kurkami
2 porcje

250 g kurek
1 spora cebula
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz
1-2 łyżki natki pietruszki

oraz: 
200-250 g makaronu

Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym.


3 komentarze:

  1. 250 g kurek to jak dla Alci porcja jednoosobowa i to bardzo skromna, zjadłabym ten makaron z kurkami , oj zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala, Zrobię Ci z kilograma kurek makaron i wyślę kurierem :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)