Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Czekoladowe ciasto z cukinią



Kto lubi wilgotne, a zarazem delikatne ciasta czekoladowe, nie będzie zawiedziony tym przepisem.
Ciasto z gatunku łatwych, robione metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta.
Przepis jaki posłużył mi za bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa  Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek i przypraw korzennych. Jest za to kakao, którego z kolei nie dodała Rose :).
Polecam! Szczególnie teraz, kiedy sezon na cukinie w ogrodach wciąż trwa, lecz z powodu coraz chłodniejszych nocy, niedługo się skończy. U nas na działce zerwałam dzisiaj 4 sztuki. Zostało jeszcze kilka malutkich, mam nadzieję, że zdążą urosnąć do 20 cm. Takie właśnie zrywam. Takie lubimy najbardziej.

Czekoladowe ciasto z cukinią
tortownica 23 cm

1 i 1/4 szkl. mąki
1/4 szkl. kakao do wypieków (używam niezmiennie od lat kakao z wiatraczkiem;)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

2 jajka w temp. pokojowej
1 cukinia dł. 20 cm
3/4 szkl. cukru
0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
0,5 szkl. oleju (używam rzepakowy)

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.

Mąkę, kakao, proszek, sodę i sól wymieszać w misce.
Do drugiej miski zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach (nie obierać jej ze skórki i nie usuwać pestek). Do startej cukinii dodać olej, jajka, cukier i ekstrakt migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką.
Suche składniki z pierwszej miski wsypać do mokrych z drugiej miski i wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką tylko do połączenia się składników.

Powstałą masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Wyjąć i zostawić w formie na 10 minut, a następnie ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na metalowej kratce.



5 komentarzy:

  1. Super musi być, z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kociołek-pyszności, spróbuj, warto!!!

      Usuń
  2. Mmm, cudownie wygląda to ciasto, takie mięciutkie jak gąbeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię odchudzone ciasta ze zdrowymi zamiennikami, w tym przypadku z cukinią i olejem rzepakowym – super.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)