Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 18 maja 2015

Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem


Nietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem.
Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem! Trzeba korzystać :)
Takie placuszki doskonale nadają się również do szkolnego pudełka na drugie śniadanie lub do pracy. Polecam!

Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem
około 30 szt.

Placki:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
500 ml maślanki
2 jajka
3 łyżki oleju
2 garście posiekanego młodego szpinaku
2 garście rukoli
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki


Sos:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki szczypiorku
sól

Placki:
Mąkę z proszkiem, sodą i solą wymieszać w misce. Dodać maślankę, jajka i olej. Wymieszać wszystko rózgą (trzepaczką), wsypać zieleninę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką kłaść placki (na jeden placek – jedna łyżka ciasta) i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem ziołowym.

Sos:

Zieleninę posiekać drobno. Połączyć z jogurtem i posolić do smaku.



4 komentarze:

  1. Ooo tak! Na TE placki to ja się piszę! Nie lubię na słodko, ale ten zestaw mnie urzekł :-) I bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, a ja na słodko też lubię :) W ogóle jestem baaardzo plackowa :) Mogę od rana do wieczora je jeść codziennie :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)