Posadzone i zjedzone

piątek, 22 maja 2015

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami


Prosty placek z truskawkami i rabarbarem. Do wykonania nawet w najbardziej spartańskich warunkach, nawet na campingu  czy w wakacyjnym mieszkaniu, pod warunkiem, że mamy dostęp do piekarnika :) Tutaj nie potrzeba wagi i miksera. Wystarczy miska i łyżka. Takie ciasto jest nie tylko świetne na drugie śniadanie lub poobiedni deser, ale również jest doskonałe na wprawki kuchenne dla początkujących.
Musimy jedynie pamiętać o wcześniejszym ogrzaniu jogurtu i jajek  do temperatury pokojowej.
Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto nie jest suche.

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami
tortownica średnicy 23 cm

2 duże łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
7 truskawek

składniki mokre:
2/3 szklanki* jogurtu naturalnego
2 jajka
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki suche:
2/3 szklanki cukru
1-1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokre składniki wymieszać w misce.
Suche składniki wymieszać w drugiej misce i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Przełożyć ciasto do tortownicy, a na wierzchu rozłożyć owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 55 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


* szklanka jakiej użyłam miała pojemność 250 ml




5 komentarzy:

  1. witam dziś robiłam to ciasto jest pyszne wilgotne u pachnące pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)