Posadzone i zjedzone

sobota, 23 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i budyniem


Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie!
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi.
Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;)

Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne!

Ciasto z rabarbarem i budyniem
tortownica 23 -24  cm

Ciasto:
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. cukru pudru
70 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

oraz:
500 g rabarbaru
2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
3 szkl. mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła

Piekarnik nagrzać do 170°C.
Składniki ciasta zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Nie trzeba go obierać, chyba, że ma bardzo grubą skórkę.
Ugotować budyń z torebki dodając cukier, masło i wanilię. Lekko przestudzić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy i ułożyć go na jej dnie. Na ciasto wyłożyć równomiernie cały rabarbar. Zalać wszystko budyniem (ciepłym) i na górze ułożyć drugi rozwałkowany okrąg ciasta. Jak jest trochę za duży - nic nie szkodzi. Po prostu trzeba boki trochę zagiąć dopasowując do formy.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smak uczucie, ja też :) Jeszcze pyszne jest takie z jabłkami :)

      Usuń
  2. Kocham rabarbar. Kocham budyń. Ale jeszcze nie spotkałam ciasta, w którym są razem! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)