Posadzone i zjedzone

sobota, 30 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Z zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na gar kompotu.
Nie zrobiłam zdjęć, ale powiem Wam jak robię kompot: do pięciolitrowego garnka wkładam 1200 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm. kawałki (nie obieram go, tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
blacha prostokątna 35 x 28 cm

30 g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki pszennej tortowej
3 jajka w temp. pokojowej
100 g masła
500-50 g rabarbaru

Kruszonka:
130 g mąki
125 g cukru
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, wanilię i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie po dnie, ułożyć rabarbar i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: masło, cukier i mąkę wymieszać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać sypkie płatki owsiane.
Po wyrośnięciu całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.







8 komentarzy:

  1. Drożdżowe z kruszonka ji już jestem na tak , jeszcze z rabarbarem , to podwójnie tak

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w planach upiec podobne w najbliższych dniach, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga Pi, dużo z nas piecze teraz drożdżowe z rabarbarem :) Taki sezon :)

      Usuń
  3. Drożdżówka z owocami jest niezastąpiona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszyna, tak! Na śniadanie, obiad i kolację!

      Usuń
  4. hej! no właśnie, przecież zaczyna się prawdziwe lato! nie widziałam jeszcze u mnie na targu rabarbaru, ale pewnie wkrótce się pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, szukaj rabarbaru i zakasuj rękawy! Drożdżowe z rabarbarem jest przepyszne!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)