Posadzone i zjedzone

czwartek, 14 maja 2015

Błyskawiczne lody cappuccino z czekoladą i wódką


Inspiracją do tych lodów był jeden z odcinków Nigellassima, gdzie Nigella pokazywała swój sposób na szybkie kawowe lody, bez użycia maszyny do lodów. Mają one też tą zaletę, że nie są zmrożone na kość dzięki dodatkowi alkoholu.
Robi się je w kilka chwil, a później na kilka godzin do zamrażarki i gotowe.

Błyskawiczne lody cappuccino z czekoladą i wódką
4 małe porcje

200 ml śmietany kremówki 36%
3.5 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy cappuccino w proszku
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
2 łyżki wódki

Ubić śmietanę z cukrem, aby była prawie sztywna. Dodać kawę, czekoladę i wódke. Wymieszać.
Przygotować 4 foremki do muffinek (u mnie silikonowe). Każdą z nich wyłożyć dużym kawałkiem folii spożywczej, która musi starczyć też na zakrycie lodów od góry.
Masę równo rozłożyć pomiędzy foremki, zakryć folią i włożyć do zamrażarki na min. 8 godzin.





6 komentarzy:

  1. Z wódką to już tylko dla dorosłych :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla dzieci zróbmy truskawkowe :) Pozdrawiam również!

      Usuń
  2. Ojej jaki prosty przepis , bardzo fajniutkie te lody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, prosty jak drut:) Nigella mówiła, żeby zrobić rano przed pracą, a po pracy mamy gotowe lody:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. An gie, jak najbardziej na imprezę!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)