Posadzone i zjedzone

piątek, 10 kwietnia 2015

Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą


Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają.
Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)


 Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą
3 porcje

1 szkl. surowej kaszy gryczanej
1,1-3/4 szkl. wody
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki

3 małe jajka
3 mini kulki mozarelli (w zalewie) lub 1 duża podzielona na 3 części
1/3 szkl. bulionu warzywnego lub z kury
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 180°C.
Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Ponownie wsypać ją do garnka i gorącą wymieszać z masłem i pietruszką.
Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niego kaszę wyrównując powierzchnię łyżką. Całość polać bulionem.
W kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut.

Surówka z kapusty kiszonej

250 g kapusty kiszonej
½ małej cebuli
1 słodkie jabłko
2 łyżki dobrego oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz


Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko wymieszać w misce. Polać oliwą i oprószyć pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.



6 komentarzy:

  1. Pyszne danie Kasiu!
    Z dodatkiem domowej kapusty musi być doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję :) Tak, kapusta bardzo tutaj pasuje :)

      Usuń
  2. Ładnie się prezentuje i moje smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. W takiej wersji kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, a ją uwielbiam. Pomysł bardzo fajny. Muszę koniecznie spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuj koniecznie, naprawdę warto!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)