Posadzone i zjedzone

środa, 22 kwietnia 2015

Ciasto z rabarbarową bezą


Nieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem.
Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru.
Pyszne!

Ciasto z rabarbarową bezą
tortownica 23 cm

300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm
1/3 szkl cukru

100 g miękkiego masła
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany)

2 białka
szczypta soli
0,5 szkl cukru

Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar.
Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić w plasterki 0,5 cm. Zasypać je cukrem i odstawić, aby puścił sok.
Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik na 170°C i odsączyć rabarbar na sitku. Powstały sok można zagotować z dodatkiem wody i użyć jako kompotu.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać po jednym jajku i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum (lub zamienić go na łyżkę – tak ja robię) i wsypać połowę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Wlać jogurt, lekko wymieszać i na koniec resztę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
Czystymi mieszadłami ubić pianę z dwóch białek i soli na sztywno. Wsypać cukier i miksować razem przez dwie minuty. Do piany dodać dobrze odsączony rabarbar i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 40-45 minut.



4 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto. Beza daje slodkość i z rabarbarem świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Smak uczucie, dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)