Posadzone i zjedzone

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciastka mussli udające magdalenki


Co można zrobić z mussli?
Od czasu do czasu robię sobie zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie.
W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu. 
A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli :)) dzień w dzień, upiekłam miękkie, lekko słodkie ciastka w magdalenkowych foremkach.

Mieszanka mussli: z danych składników otrzymujemy 1100 g mussli.
400 g płatków owsianych
400 g płatków jęczmiennych
3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych)
2 garście posiekanych suszonych moreli
2 garście rodzynek
1 garść pestek dyni
1 garść pestek słonecznika

Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika.
Śniadanie:
Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć i zostawić w temp. pokojowej do rana. Rano dosypać 1 łyżeczkę drobnych otrębów, dorzucić banana lub jabłko i 1-2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego. I gotowe!
Zaznaczam, że są to moje proporcje. Być może 4 łyżki mussli to dla Was za dużo, lub wolicie zalać płatki wodą, a nie mlekiem. Wszystko jest dozwolone, grunt aby smakowało i wprawiło w dobry humor od samego rana :)

Ciastka mussli udające magdalenki
około 18 szt

1 szkl. mussli
160 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego)
90 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach


Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić.
W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać rozbełtane widelcem jajka i wymieszać. Całość wlać do miski z mieszanką mussli, dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Gęstą masę kłaść łyżką we wgłębienia formy do mini magdalenek wypełniając każde wgłębienie po brzegi. Można również tradycyjną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką ciastka grubości 1 cm w odległości 2 cm od siebie. Każde ciastko, to 1-1,5 łyżki surowej masy. Piec 15 min.






7 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)