Posadzone i zjedzone

piątek, 13 marca 2015

Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem


Choć pęczak to zimowa kasza, (poza gryczaną, to jedna z moich ulubionych), świetnie się sprawdza w wiosennych sałatkach - takich pożywnych i konkretnych, które starczają niekiedy za obiad.
Teraz, na przedwiośniu bardzo mi brakuje kolorowych dań z warzywami w roli głównej, a taka sałatka, to przedsmak tego, co czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :)
Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację!

Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem

½ szkl. pęczaku
2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
½ ogórka szklarniowego
1 pęczek młodych buraczków
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
sól

Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku.  Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę z pęczakiem.


* ja nie korzystam z kostek rosołowych i sama przygotowuję bulion z włoszczyzny i kości drobiowych z kurczaków zagrodowych. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Zalewam wszystko wodą i gotuję bardzo długo, żeby bulion był esencjonalny. Używam szybkowaru i gotuję 55 minut. Myślę, że bez szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni np. z karkówki - zamiast wody. Do bulionu nie dodaję soli. 


8 komentarzy:

  1. O, pyszna sałatka!
    Idealna na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, tak, na wiosnę! Już się nie mogę doczekać młodziutkich warzyw!

      Usuń
  2. Jestem pewna, że pęczak z burakiem to udane połączenie, ale w takiej formie go jeszcze nie próbowałam i muszę zrobić coś podobnego, tym bardziej, że to świetny pomysł na danie na wynos ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to danie jak najbardziej na wynos! Może zastąpić cały obiad!

      Usuń
  3. oj ale musi to być oryginalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)