Posadzone i zjedzone

wtorek, 31 marca 2015

Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką


Pyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki.
Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi?

Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką

3 jajka
½ ogórka szklarniowego
½ pęczka rzodkiewek
2 łyżki szczypiorku
3 garście młodego szpinaku
1 pęczek botwinki (tylko liście)
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku

Sos:
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
sól

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka.
Białka przenieść na talerz z zieleniną.
Składniki sosu wymieszać i polać nim wypełnione „miseczki” z białek. Obficie posypać pokruszonym żółtkiem.
Warzywa, które nie zmieściły się w białkach oraz resztę żółtka przełożyć na talerz z sałatką i ułożyć pomiędzy jajkami.







4 komentarze:

  1. Prawdziwie wiosenna i kolorowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, tylko żeby ta wiosna za oknem wreszcie przyszła :)

      Usuń
  2. Pięknie podane, kolorowo radośnie. Wszystkiego najlepszego na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AZgotuj, dziękuję bardzo za życzenia :) Wzajemnie i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)