Posadzone i zjedzone

środa, 18 marca 2015

Pieczeń ze schabu z kością


Nie wiedziałam, że mięso pieczone z kością tak bardzo różni się w smaku od mięsa bez kości. Owszem, słyszę raz po raz nie tylko od telewizyjnych i książkowych mistrzów kuchni, ale od własnej rodziny, że pieczeń z kością jest bardziej soczysta, że w kości zawiera się cały smak mięsa itp.
W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością”:)))
Nosiłam się z tym zamiarem od dłuższego czasu, ale zawsze z przyzwyczajenia, prosząc o kawałek schabu w sklepie mięsnym dodawałam odruchowo „bez kości”. Z pomocą przyszła mi Martha Stewart, a raczej jej program na Kuchni +.
W jednym z odcinków Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab.

Pieczeń  ze schabu z kością
porcja na około 5 osób

1 kg schabu z kością
1 nieduża cebula
1 duży ząbek czosnku
sok z pół cytryny
1/3 szkl oleju
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz

Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem.
Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go  marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi.
W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem.
Gotowe!






6 komentarzy:

  1. Genialna pieczeń,muszę wykorzystać ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naturalne metody, będziesz zadowolona!

      Usuń
  2. Wiesz Kasiu, z kością jeszcze nie piekłam. Mówisz, że bardziej soczysta jest pieczona z kością? Koniecznie do wypróbowania w takim razie. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, wypróbuj, naprawdę jest różnica :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. A jakie pyszne są schabowe z kostką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, schabowe z kostką mówisz? Nie robiłam jeszcze. Do nadrobienia koniecznie :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)