Posadzone i zjedzone

niedziela, 1 marca 2015

Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową


Domowy budyń, to coś, co nigdy mi się nie znudzi. Mamy to szczęście, że wszyscy w trójkę dobrze przyswajamy mleko krowie, więc cieszymy się nim i wykorzystujemy w różnych kombinacjach. Co tydzień u nas w domu schodzi calutki sześciopak świeżego mleka pasteryzowanego w butelkach. Oprócz tego kupuję jeszcze przez internet mleko w worku prosto od krowy, z którego robię domowy kefir. (Robię go tak samo jak jogurt, tylko zamiast zaczynu z jogurtu daję kefir) 
Tym razem domowy budyń przerobiłam na składnik sałatki owocowej. Jest on trochę rzadszej konsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki.
Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :)

Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową

Budyń:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej

Sałatka owocowa:
1 kiwi
1 banan
1 jabłko ze skórką
1 gruszka ze skórką
1 garść winogron
2 mandarynki
1 łyżka soku z cytryny

Budyń: 
Odlać pół szkl. mleka i rozprowadzić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać resztę mleka z mąką i mieszając zagotować. Wystudzić. Aby nie utworzył się korzuch, na budyniu trzeba położyć folię spożywczą tak, aby dotykała ona całej powierzchni budyniu. Folię zdjąć dopiero po wystudzeniu budyniu.

Sałatka: 
Banana, jabłko i gruszkę pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny. Wymieszać. Dodać resztę owoców, ponownie wymieszać i wstawić sałatkę do lodówki na godzinę.

W pucharkach układać przemiennie sałatkę i budyń. Podawać od razu.





2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)