Posadzone i zjedzone

środa, 4 lutego 2015

Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką


Paczkę gotowych pierożków tortellini mam zawsze w spiżarni. Gdy trzeba coś na szybko zjeść, te pierożki są niezastąpione. Wystarczy szybki sos serowy w stylu beszamelu i mamy gotowe danie.
Ale my zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki.

Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką

250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami)
1 cebula
2 łyżki oleju
500 ml przecieru pomidorowego
200 ml bulionu z kury lub warzywnego
250 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki cukru
sól do smaku

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie jak pierożki się gotują, pokroić cebulę w piórka, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju. Dodać bulion, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki, oregano, cukier i gotować około 15 minut na małym ogniu. Dodać odcedzone tortellini i sól do smaku. Posypać natką pietruszki.




6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie Kasiu !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda :) Uwielbiam takie warzywne dania z dodatkiem strączków ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)