Posadzone i zjedzone

niedziela, 15 lutego 2015

Mini pizze z chlebków naan




Dzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :)

Mini pizze z chlebków naan

3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną)
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron
3 łyżki jogurtu naturalnego

oraz:
sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ...

Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C. Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika.
W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę dolewać stopniowo, może nie potrzeba będzie całych 200 ml, do uzyskania miękkiego ciasta. Wyrabiać je aż stanie się jednolite i gładkie, mnie zajęło to ok. 7 minut. Ciasto podzielić na 6-8 równych części, uformować z nich kulki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut.
Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm, odstawić na kolejne 10 minut.
Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami.
Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut.





2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)