Posadzone i zjedzone

piątek, 27 lutego 2015

Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową


Zupełnie nieskomplikowany chleb. Łatwy i przyjemny w obróbce. Bardzo łatwo daje się formować w bochenek i bez problemu upieczemy go na gorącym kamieniu - bez foremki.
Można go upiec nawet pomimo braku sił lub czasu.
Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania mąki włożyłam do puszki. Nie przydały mi się przy tym chlebie, ale będę ich używać wysypując foremki piekąc inne chleby.
Z tego przepisu wychodzi jeden duży bochenek.

Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową

zaczyn
225 g mąki żytniej pytlowej
175 g wody
15 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli

ciasto chlebowe
525 g mąki pszennej chlebowej
285 g wody
3 łyżki oleju
30 g drożdży
1,1/4 łyżeczki soli

zaczyn
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

ciasto chlebowe
Do zaczynu dodać wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, olej i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać przez kilka minut na minimalnych obrotach, następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne kilka minut na wyższych obrotach. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut.

Piekarnik z kamieniem  (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C.

Bochenek można naciąć.
Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i spryskać piekarnik zraszaczem do kwiatów kilka razy. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 25 -30 minut.



4 komentarze:

  1. Prosty chleb równa się pyszny chleb
    a bochenek , piękny ,że ho ho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, właśnie, najprostsze rzeczy są najpyszniejsze :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)