Posadzone i zjedzone

wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką


Gdy robię domowy twaróg z 4 litrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę.
Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast.
Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru.

Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką

1 por - biała i jasnozielona część
1 marchewka
1 pietruszka
500 ml przecieru z pomidorów
700 ml serwatki
0,5 szkl. zielonej soczewicy
szczypta soli, pół łyżeczki cukru
kilka łyżek natki pietruszki

Por pokroić w plasterki i dusić na 2 łyżkach oleju na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem.
Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki.



7 komentarzy:

  1. Kasiu dziś odkryłam że wróciłaś z nowym blogiem*
    Kasiu uwielbiam zupy z soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  2. Aluś jak miło mi Cię widzieć tutaj :) Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamierzam zrobić twarożek, bo bardzo intrygują mnie Twoje przepisy z serwatką. :) A wtedy na pewno upiekę chlebek i ugotuję taką zupkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, rób, rób :) A serwatka, to duże pole do popisu. Możesz eksperymentować do woli :)

      Usuń
  4. Wspaniała zupka. Ja bardzo lubię z soczewicą. Muszę zrobić taką smaczną. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś taka zupa potrzebna, temperatura za oknem spadła; wiec jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupę można zrobić ze wszystkiego, czemu by nie z pora. Na zdjęciu wygląda smakowicie. Zamiast naszej tradycyjnej pomidorówki wystarczy dodać coś jeszcze i mamy zupełnie nowe danie. I jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)