Posadzone i zjedzone

sobota, 31 stycznia 2015

Kartoflanka z zacierkami




Po przepisie na ZACIERKI, dzisiaj przepis na zupę ziemniaczaną, czyli kartoflankę, która w wersji rozbudowanej, na bogato ;), stanowi samodzielne danie obiadowe. W sam raz na syty posiłek w czasie mroźnej, śnieżnej zimy.
Przepis znalazłam w książce tradycyjnej kuchni kaszubskiej Wiesławy Niemiec.
Myślę, że taka kartoflanka jest popularna w całej Polsce, nie tylko na Kaszubach i gdy nie jest to wersja odchudzona czy wegetariańska, ta zupa jest gotowana w taki sam sposób w każdym zakątku naszego kraju.
Dodam jeszcze, że u nas na Kaszubach kartoflankę je się zamiennie - albo z zacierkami, albo z zasmażką.
Gotując tą zupę, dobrze jest mieć duży 5 litrowy garnek. Ja użyłam mojego ukochanego garnka żeliwnego z Duki. Kto zastanawia się nad zakupem - szczerze polecam! Niezastąpiony do gęstych zup, gulaszu i pieczeni.
Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy.

Kartoflanka z zacierkami
źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec

2 l. wody
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy)
1 cebula
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz (pominęłam)

oraz:
1 porcja zacierek:
1 jajko (wielkość sklepowa M)
100 g mąki typ 500-550

przepis z instrukcją TUTAJ

Zaczynamy od zrobienia zacierek. TUTAJ jest przepis, ale dla wygody podam go też tu:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko i wymieszać (najlepiej widelcem), aby składniki połączyły się tworząc konsystencję płatków owsianych.
Dalej zagniatać ciasto ręką, aż powstanie gładka kula. Trwa to około 5 minut.
Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut.

Zupa:
Zaczynamy od warzyw:
Przygotować dużą miskę na warzywa.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski.
Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości.
W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować.
Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać na tarce bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 2 minuty od utarcia ostatniego okruszka ciasta.
Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)