Posadzone i zjedzone

niedziela, 11 stycznia 2015

Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem


Gdy o 17-tej wróciłam do domu, obiad miałam jedynie zaplanowany w głowie, ale przygotowałam go w takim tempie, że już pół godziny później siedzieliśmy przy stole i jedliśmy makaron. Dodałam do niego zielone warzywa i boczek wędzony pokrojony w kostkę. Wyszło pyszne i w dodatku bardzo szybkie danie.
Zwykły obiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym!


Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem
3-4 porcje

300 g dowolnego makaronu
200 g wędzonego boczku
300 g brukselki
1 mała cukinia
pół pęczka szczypiorku
200 ml śmietany kremówki
sól
pieprz

Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Do chrupiącego boczku dodać plasterki cukinii i smażyć przez 1 minutę. Dodać brukselkę i smażyć kolejną minutę. Dolać śmietanę i makaron i razem wszystko dusić 2-3 minuty na dużym ogniu, aby część płynu wyparowała. Zdjąć z palnika i przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.


4 komentarze:

  1. Chce być zabiegana by taki obiadek zjeść :) Moje smaki !!! Pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka - bycie zabieganym niestety przychodzi wyjątkowo łatwo ... :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. O, dodatek brukselki bardzo ciekawy!
    Juz widze, ze moje dzieci by taki oboad pokochaly!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, zrób dzieciakom taki obiadek i daj znać :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)