Posadzone i zjedzone

piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto z jagodami i kruszonką


Ciasto z jagodami.
Jak miło jest zjeść coś takiego w środku zimy i na dodatek zacząć od tego rok!
Teraz, na początku stycznia, jagody używamy mrożone i nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta. Ale latem tylko świeże :)
Przepis na to ciasto jest bardzo uniwersalny. Przerabiany już był przeze mnie na ciasto z najróżniejszymi owocami, bakaliami, babkę marmurkową w formie z kominkiem i na zwykłą babkę do herbaty w keksówce.


Ciasto z jagodami i kruszonką
blacha około 24 x 35 cm

20 dkg cukru
20 dkg bardzo miękkiego masła
6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
20 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. leśnych jagód (świeżych lub mrożonych)

Kruszonka:
50 g masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szkl. mąki

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Ucierać żółtka z cukrem przez około 10 minut, później dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy, posypać po wierzchu jagodami (jeśli używamy mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać), posypać kruszonką i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min.

Kruszonka:

Masło z cukrem posiekać nożem, dodać mąkę i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy. 


4 komentarze:

  1. Smaka mi zrobiłaś, a skąd ja teraz jagody wezmę? Niestety nie zrobiłam zapasiku mrożonych więc muszę się obejść smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka, mogę podesłać pół blaszki :)

      Usuń
  2. Jagody... Ależ bym sobie zjadła, choćby i maleńki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)