Posadzone i zjedzone

czwartek, 22 stycznia 2015

Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką




Ten chleb jest bardzo podobny do tego, tu też dodałam majonez. Dałam również sporo mąki żytniej chlebowej i serwatkę zamiast wody.
Chleb wyszedł nieco cięższy, o bardziej treściwym miąższu niż poprzedni, ten chleb bardziej syci i wystarczy jedna kromka aby się najeść.
Można go wyrobić w maszynie do chleba, lub ręcznie.

Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką

10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml serwatki
3 łyżki zakwasu żytniego
1 łyżka majonezu
600 g mąki pszennej typ 650
300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 i 4/3 łyżeczki soli

Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania.
Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nastawić na 210°C. Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około 25 minut.



6 komentarzy:

  1. Kasiu,
    co za wspaniały chleb!
    Koniecznie muszę go upiec.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, upiecz, jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. dlaczego wyszedł mi za bardzo kleisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być sporo. Może był za krótko pieczony, zbyt długo rósł, zbyt krótko rósł, drożdże były trefne ... naprawdę trudno mi powiedzieć, bo nie wiem jak dokładnie go robiłaś/eś ? Może opisz dokładnie, przeanalizujemy i znajdziemy przyczynę.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)