Posadzone i zjedzone

niedziela, 14 grudnia 2014

Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym


Moja urodzinowa tarta :)
Kolejna niedziela spędzona w gronie najbliższej rodziny w liczbie 12 osób :)
Tym razem świętowaliśmy moje urodziny. Od czasu jak sama wyprawiam swoje urodziny na swoich włościach, nigdy nie piekę sobie tortu.
Gdy w przeszłości, jeszcze za panieńskich czasów, mieszkając z rodzicami, tort był zawsze. A teraz, tak jakoś wychodzi, że nie ma tortu. Winny jest chyba natłok imprez rodzinnych jaki przeżywamy w końcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku.
Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna!
Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem.
Zapraszam na urodzinową tartę!


Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym
okrągła forma do tart 25 cm

kruche ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko

Gruszki:
3 gruszki
1 łyżka masła
1 kopiasta łyżka cukru

Krem:
2 żółtka
60g cukru
1 op. cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:
Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy gruszki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 190°C przez 12 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem wykładamy folią aluminiową i wysypujemy po brzegi fasolą. Gdy brzegi zaczynają się złocić, wyjmujemy ciasto z piekarnika, folię łapiemy za 4 rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem.
Na upieczonym kruchym cieście (nie trzeba go studzić) rozłożyć promieniście maślane gruszki. Całość zalać kremem śmietankowym i włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 175°C. Piec 50 minut.  Dokładnie wystudzić przed krojeniem na porcje.

Gruszki:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8 części. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wmieszać go w masło. Wrzucić gruszki i smażyć przez 3-5 minut często je obracając, aby się całe pokryły maślaną glazurą.

Krem:
Zmiksować żółtka z cukrami na puszysty krem, dodać kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Zalać kremem owoce w tortownicy.






3 komentarze:

  1. Najlepsze życzenia :)
    Tarta wygląda cudownie :)
    Ja sobie na urodziny piekę torty. Dlatego, że lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zaglądnę do Ciebie to znajduję kolejną Smakowitość! Ja tarty najczęściej piekę latem, jednak widzę że to błąd. Gruszka wyśmienicie nadaje się na tartę. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)