Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Śledzie w sosie musztardowym



Sałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno.
Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień.
Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista, którą otrzymałam od firmy De Care. TUTAJ dowiecie się więcej o tej musztardzie.
Musztarda jest w cudnym słoiczku, który z pewnością sobie zachowam:) Składa się z ciemniejszych i jaśniejszych kuleczek, które oprócz walorów smakowych (musztarda jest wyrazista i ostra w smaku), czynią każdą potrawę bardzo dekoracyjną.

Śledzie w sosie musztardowym
1 średnia miska

300g solonych filetów śledziowych (najlepiej matiasów) – są to średnio trzy filety
3 łyżki musztardy starofrancuskiej pełnoziarnistej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
1 jabłko

Filety włożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby całe były zanurzone. Zostawić na 1 godzinę. Odlać wodę. Filety są wtedy łagodniejsze w smaku, mniej słone.
Nie zwracając uwagi na ości, pokroić filety na paski szerokości mniej niż centymetr. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Do średniej wielkości miski włożyć wszystkie śledzie i zasypać cebulą.
W drugiej miseczce połączyć musztardę, śmietanę, olej i jabłko. Tą musztardową mieszanką zalać śledzie z cebulką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin do przegryzienia.




1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)