Posadzone i zjedzone

środa, 3 grudnia 2014

Placek czeski


Dziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :)
U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych.
Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już w piątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia.

A oto co jeszcze przygotowałam:
tarta bakewell
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym




Placek czeski
duża prostokątna blacha

Ciasto:
1 kostka masła
500 g mąki
150 g cukru
1 jajko
4 łyżki mleka
3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy)
1 łyżeczka sody

Piekarnik nastawić na 180°C.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść w kulę i podzielić ją na trzy równe części.
Prostokątną blachę odwrócić do góry dnem, pokryć papierem do pieczenia i rozwałkować jedną część ciasta na kształt prostokątnego dna blachy. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Zdjąć z blachy do wystudzenia.
To samo zrobić z dwoma kolejnymi częściami ciasta.

Krem:
500 ml mleka (podzielone na 300 i 200)
2 jajka
2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru

200 ml mleka zmiksować z mąką i jajkami na gładką masę. Zagotować 300 ml mleka. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką i jajkami i mieszając zagotować. Gotować budyń około 1 minuty. Wystudzić pod przykryciem.
Masło zmiksować z cukrem i wanilią na puszysty krem i dodawać po 1 łyżce budyniu. Za każdym razem zmiksować do połączenia.

Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
170 g kwaśnej śmietany 18%

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej, ciepłej czekolady wlać śmietanę i wymieszać na gładką masę.

 Składanie ciasta:
Na paterze lub tacy położyć pierwszy blat ciasta. Na nim rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim, Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem ciasta. Górę ciasta pokryć polewą czekoladową. Całość, po zastygnięciu polewy przykryć np. folią aluminiową i włożyć do lodówki przynajmniej na jedną dobę.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto, smakuje niesamowicie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto świetne - ale absolutnie odradzam lodówkę - ciasto najlepiej trzymać w zimnym miejscu - np. spiżarka lub inne chłodne pomieszczenie a to ważne ze względu na to, że ciasto przełożone masą musi zmięknąć - w lodówce nie ma szans i będzie jak kamień, niesmaczne.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)