Posadzone i zjedzone

wtorek, 30 grudnia 2014

Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym




Na szybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :)
Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku.
Szczerze polecam!

Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym
8 sztuk

1 płat ciasta francuskiego
8 plastrów szynki
8 plastrów sera żółtego
16 plasterków ogórka kiszonego
1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków

Piekarnik nagrzać do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody.
Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać na pół po przekątnej i dobrze skleić. Każdy rożek nakłuć widelcem w dwóch miejscach. Posmarować jajkiem u góry i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut.


Resztę jajka szczelnie przykryć folią, włożyć do lodówki i zużyć w przeciągu dwóch dni np. do jajecznicy.




4 komentarze:

  1. Mniam ! Ale pyszne :) Nooo juz wiem co bede jesc w sylwestrowy wieczor :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BonApetit, cieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

      Usuń
  2. Uwielbiam rożki francuskie i ten ogórek mnie intryguje :-) pozdrawiam i do zobaczenia w Piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusku, ogórek jest tu obowiązkowy :) Do zobaczenia w Piekarni :) I pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)