Posadzone i zjedzone

wtorek, 16 grudnia 2014

Marynowana polędwiczka nadziewana porem


Polędwiczka wieprzowa to jeden z naszych najulubieńszych  kawałków mięsa. Przyrządzam ją często, na różne sposoby.
Dzisiaj pomysł na obiad, który robi się sam w piekarniku, Bez konieczności podsmażania mięsa. Zawinięty w polędwiczkę por pozostaje chrupki i nadaje aromatu całej roladzie. Jeśli lubicie tego typu warzywa, które po obróbce termicznej wciąż są al dente, to na pewno ta polędwiczka Wam posmakuje :)
Do marynaty użyłam sosu teriyaki, który otrzymałam od firmy DeCare. TUTAJ dowiecie się więcej o tym sosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym na grillu mięso w takiej marynacie, ale teraz musi mi wystarczyć piekarnik.
Sos ma dość słodki smak i głęboki ciemny kolor. Odkryłam też, że świetnie smakuje dolany do rosołu nadając mu orientalny smak i pogłębia jego kolor.
Buteleczka ma bardzo praktyczny i dobrze wyprofilowany otwór, z którego nie kapie po buteleczce. To duża zaleta. Nie lubię pojemników, na których już po pierwszym użyciu robią się ciemne zacieki od ich zawartości.

Marynowana polędwiczka nadziewana porem
2 porcje

Polędwiczka:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
1 por - biała jego część (długości mniej więcej polędwiczki)
1 łyżka tartego żółtego sera
sól, pieprz

Marynata:
3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Polędwiczka:
Polędwiczkę oczyścić z błonek, rozkroić na jak najszerszy płat i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na środku rozłożyć starty ser żółty na kształt cienkiego paska.
Pora oczyścić z piasku, przyciąć na długość płatu polędwiczki i ułożyć na serze. Zawinąć polędwiczkę w rulon. Można obwiązać sznurkiem bawełnianym, lecz nie jest to konieczne.

Marynata:
Sos teryaki, ocet winny, olej i czosnek zmieszać ze sobą w misce. Polędwiczkę zwiniętą z porem w środku obtoczyć w marynacie, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na min. 30 minut w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 200°C, polędwiczkę nasiąkniętą marynatą włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)