Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym


Kolejnym daniem, które przygotowałam na nasz rodzinny niedzielny obiad, to pyszne klopsiki w sosie pomidorowym z przepisu Nigelli. To jest imprezowy pewniak! Któż nie lubi delikatnych mielonych klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano?
To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku "Nigella gryzie". Ja to danie poznałam niedługo później i regularnie robię je w swojej kuchni już dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas gotowania. Tak zmieniony podaję tutaj.
Te klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :)
Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego.


A oto co jeszcze przygotowałam:
tarta bakewell
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym
Placek czeski

Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym
źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami)

Klopsiki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek, jaki mam akurat w domu)
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
3 płaskie łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oleju
800 g (2 puszki) pomidorów pokrojonych bez skórki
1/3 szkl. mleka
szczypta cukru
sól
pieprz

Klopsiki:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, czosnek, oregano, tarty ser i bułkę tartą. Wyrobić wszystko rekami, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu.

Sos:
Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości.
Do garnka wlać olej i od razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Gdy garnek się rozgrzeje, zmniejszyć trochę moc palnika. Dołożyć czosnek, oregano i dusić kolejną minutę.
Wlać obie puszki pomidorów, dodać szczyptę cukru, pieprzu i soli. Gdy całość się zagotuje, gotować 5 minut na niedużym gazie  z uchyloną pokrywką. Następnie wlać mleko i wrzucać pojedynczo klopsiki. Gotować 20 minut z uchyloną pokrywką na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Na końcu sprawdzić, czy danie jest dobrze doprawione i ewentualnie dodać ciut cukru, soli lub pieprzu.
Podawać z makaronem.



2 komentarze:

  1. Brzmi dość klasycznie, czyli pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szefowa w swojej kuchni, takie klasyki wszystkim smakują :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)