Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 3 listopada 2014

Szarlotka z kaszą manną


Pewnego dnia, dawno temu, dostałam całą stertę kolorowych czasopism Kuchnia oraz Burda z lat dziewięćdziesiątych. Siedząc na podłodze, zmniejszyłam tą stertę do rozmiarów pękatej kartonowej teczki, pełnej powyrywanych kartek z ciekawymi przepisami.
Choć było to dobrych kilkanaście lat temu, wciąż lubię wieczorami usiąść i przeglądać te wycinki. Rzadko korzystam z tych przepisów, wolę je oglądać, ale jest jeden, dla którego zrobiłam wyjątek. To właśnie ta szarlotka. Pierwszy raz upiekłam ją z myślą o moim synku, gdy był jeszcze mały i wszystko, co miało w składzie kaszkę manną kojarzyło mi się z małymi dziećmi. Od czasu do czasu wracam do tego przepisu. Niedawno upiekłam ją znów, mając do dyspozycji kilka wiader świeżutkich jabłek prosto z drzewa :) Wyszła pyszna - jak zawsze :) Smakuje wspaniale zarówno gorąca, ledwie wyjęta z piekarnika, jak też na drugi dzień, gdy się „przegryzie”. Polecam!

Szarlotka z kaszą manną
tortownica 24 cm

1 szkl. mąki
1 szkl. kaszy mannej
1 szkl. cukru (ja daję 3/4 szklanki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g zimnego masła
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
cukier puder do posypania

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Tortownicę szczodrze wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem zwykłym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki, rozprowadzić po całym dnie. Na to kilka łyżek utartych jabłek. Następnie kolejne warstwy suchych składników i jabłek. Ostatnią warstwę musi stanowić sypka mieszanka. Na górze ułożyć równomiernie cienkie płatki masła pokrojone np. obieraczką do warzyw.
Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda, te warstwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam tej szarlotki, zapowiada się smakowicie, wpadnę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ta szarlotka jest pyszna! Zapraszam :)

      Usuń
  3. Znam ją i lubię :) Pysznie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, Pyszna jest ta szarlotka, prawda? Ciesze się, że podoba Ci się moja wersja :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)