Posadzone i zjedzone

wtorek, 25 listopada 2014

Świąteczny keks z bakaliowym lukrem


Keks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki.
Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój.
Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm.
Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba.
Ta jasna mąka będzie teraz  składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale.
Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :)
Aby keks nie wyszedł zbyt suchy, trzeba go piec w temperaturze 160°C przez 55-60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół.

Świąteczny keks z bakaliowym lukrem
mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm

Ciasto:
10 dkg cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
10 dkg miękkiego masła
10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
25 g posiekanych orzechów włoskich

Lukier:
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki wrzątku
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Ciasto:
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 160°C 55-60 minut. Wystudzić, wyjąć na kratkę kuchenną i polukrować.

Lukier:
Cukier w kubku lub garnuszku zalać 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Rozsmarować lukier grzbietem łyżki lub nożem po cieście.




6 komentarzy:

  1. Świetny przepis, ale mam pytanie czy lepiej dać mąkę kukurydzianą czy orkiszową zamiast pszennej?
    www.antymarka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anty Marka, lepiej dać orkiszową. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ten nastrój, który wprowadzają świąteczne wypieki jest niepowtarzalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, tak! już się cieszę, że się zaczyna :)

      Usuń
  3. Wieki nie jadłam już porządnego keksu! Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)