Posadzone i zjedzone

sobota, 29 listopada 2014

Shortbreads


Ciasteczka shortbreads piekłam już kilkakrotnie, za każdym razem z innego przepisu. Smakowały każde. Jedne były z dodatkiem mąki kukurydzianej, inne z dodatkiem mąki ryżowej, a te dzisiejsze zawierają tylko cztery składniki i są  najbardziej maślanymi ciasteczkami shortbreads jakie jadłam do tej pory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty i żaden mróz wtedy nie jest straszny!

Shortbreads

2 szkl. mąki tortowej
226 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło ubić na krem, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wmieszać wanilię. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Można pomóc sobie mikserem, a później wyjąć ciasto na blat i ręcznie skleić je w kulę. Kulę następnie spłaszczyć do około 2 cm, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
Piekarnik nastawić na 175°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do grubości 6 mm i wycinać foremką lub małą szklanką ciasteczka. Przed włożeniem ich do piekarnika należy je schłodzić przez 20 minut w lodówce. Wtedy będą ładnie trzymały swój kształt.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8-10 minut uważając, aby się nie zarumieniły.
Studzić na metalowej kratce.




2 komentarze:

  1. Wygladaja pysznie, ale jak pomysle, ze skladaj sie z samych niezdrowych produktow, to jakos chec na nie troszke mi przechodzi, ale oczywiscie raz na jakis czas mozna sobie zaszalec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Addicted to Passion, myślę, że jak zachowamy umiar, to takie ciasteczka możemy zjeść do popołudniowej herbaty :) Ja te ciasteczka jem tak, jak napisałam - kładę dwie sztuki na spodeczku filiżanki z herbatą :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)