Posadzone i zjedzone

środa, 19 listopada 2014

Pyszne ciastka z kleikiem ryżowym


Ciastka z kleikiem ryżowym koniecznie muszą znaleźć się tutaj w mojej wirtualnej książce kucharskiej. Delikatne, chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Są wręcz doskonałe.
Nie wymagają pracy prawie wcale, nie potrzeba stolnicy, wałka ani mąki do podsypywania. Miska i łyżka wystarczą. Do zrobienia nawet na wakacjach, w wakacyjnej kuchni posiadającej piekarnik. Dodatkowym plusem są ich rustykalne kształty, nie do podrobienia na żadnej przemysłowej linii produkcyjnej.
Bardzo, bardzo polecam!!!
Aby były naprawdę delikatne, trzeba użyć pół na pół masła z margaryną. Ciasto miesza się w misce ręką lub łyżką, a później, za pomocą łyżki kładzie się porcje ciasta na blasze na papierze do pieczenia. Ciastka trzeba lekko spłaszczyć i piec 15 minut w gorącym piekarniku.
Jest to trochę zmieniony przeze mnie przepis autorstwa pani Krystyny Gierszewskiej.

Pyszne ciastka z kleikiem ryżowym
2 blachy ciastek

120 g średnio miękkiego masła
120 g margaryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
3 jajka
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka kleiku ryżowego (użyłam Nestle - 160 g)


Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce aż się dobrze połączą. Łyżką kłaść spłaszczone porcje ciasta na blasze w odległości 1 cm od siebie. Piec 15 minut.





2 komentarze:

  1. Wyglądają na kruche i smaczne. :) Czy konieczne jest dodanie pół na pół masło/margaryna? Jaki ma to wpływ na ciastka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szefowa-kuchni, dodanie pół na pół masła i margaryny daje większą kruchość i jednocześnie delikatność ciastek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)