Posadzone i zjedzone

środa, 5 listopada 2014

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem


Te polędwiczki, to jeden z hitów wszelkich przyjęć organizowanych u nas w domu. Jako, że  właśnie rozpoczynamy istny rodzinny maraton imieninowo-urodzinowy, który później płynnie przechodzi w Boże Narodzenie i Nowy Rok,  warto, żeby ten przepis pojawił się teraz tu na blogu. Na którymś uroczystym obiedzie u nas na pewno zagoszczą:)
Polędwiczki są bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Proste do wykonania.
Poza tym łatwo nad nimi zapanować czasowo - trzeba je postawić na kuchence równo godzinę przed planowanym obiadem. Pieczarki do tego dania warto sobie przygotować rano, lub nawet poprzedniego dnia. Oczyścić, pokroić, włożyć do miseczki, przykryć folią i schować do lodówki.
Zapraszam na naprawdę pyszne danie!

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem
6 większych lub 8 mniejszych porcji

2 polędwiczki wieprzowe (po 330 – 350 g każda)
1 duża cebula
400 g pieczarek (najlepiej małych)
100g żółtego sera w plastrach
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

ponadto będziemy potrzebować dwie patelnie - jedną z pokrywką, a drugą bez pokrywki

1. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli pieczarki są duże - pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki.
Polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić na plastry grubości 1 cm.

2. Na patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju i poukładać plastry mięsa ciasno jeden obok  drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano z obu stron.

3. W międzyczasie na drugą patelnię wlać 1 łyżkę oleju i nie czekając aż się olej rozgrzeje wrzucić cebulę i przez chwilę ją poddusić. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.


4. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć i gotować jeszcze na 5 min. Gotowe! Podawać z ryżem basmati.



2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)